Gå direkt till sidans innehåll
Noa Bachner

Det här borde inte ha sänts...

Agentmarknaden erbjuder ingen gemensam verklighet att förhålla sig till.

Det blir tydligt när Hasan Cetinkaya rasar mot Expressen och Fotboll Sthlm.

Hasan Cetinkaya.
Foto: Roger Petzsche / IMAGO/IBL

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efterspelet till granskningen av agenturen HCM spretar åt olika håll. 

Publiceringen från förra onsdagen påvisar ett antal kopplingar mellan Sveriges mäktigaste spelaragentur och personer från nätverkskriminella miljöer. 

En av debatterna som följt handlar om hur HCM:s klienter reagerat. En annan om Svenska fotbollförbundets obekväma försök att slippa potentiella konflikter. En tredje om hur svenska klubbar ska förhålla sig till uppgifterna.

Reaktionerna har också erbjudit en tydlig påminnelse om vilken dunkel miljö agentvärlden är, hur svårt det är för både fotbollen och medierna att inte bara få insyn, utan också förmedla hur saker ser ut och fungerar. Och hur ovillig branschen själv är att ändra på det.

Dunklet är ju användbart.

Var agenturen börjar och svarar kan ingen riktigt svara på

HCM ger samma intryck som flera andra agenturer. Det som möter ögat är en lös sammansättning av agenter, scouter, mellanhänder, bolag och resurser som hänger ihop ibland och inte gör det andra gånger. Det beror på vem som frågar, när och om vad.

Huvudpersonen Hasan Cetinkaya upprepar ett antal talepunkter, både i sina svar till Expressen och i en färsk intervju med Fotbollskanalen. Han har inga anställda. I andra intervjuer skryter han om att han inte skriver avtal med sina klienter. Hans bolag, HCM, har ingen hemsida, inga presentationer av sina medarbetare. 

Vi talar inte om en organisationsform som kopierats ur en mall från Transparency International.

Var agenturen börjar och slutar kan ingen riktigt svara på. Cetinkaya har bara en partner i Sverige, säger han, agenten Jonathan Chalkias, i alla fall innan en annan figur, Kenan Mert, förs på tal. ”Han är jättekopplad till mig”, säger han till Fotbollskanalen. Agenten Michael Kallbäck? Nja. Mer av en lillebror. Rasmus Bengtsson? Mja. ”Scoutar lite”.

Så här fortsätter det. De granskade agenterna i fråga är, säger han, barndomsvänner till spelare eller mentorer åt hans samarbetspartners klienter. Samtidigt har de själva skyltat med HCM:s varumärke under lång tid och lagt ut gott om bilder på sig själva med agenturens klienter i samband med övergångar, kontraktsskrivningar eller provspel. Flera klubbföreträdare från olika klubbar ger en entydig bild av att de aktivt verkar för HCM. 

HCM finns överallt och ingenstans

Cetinkaya uppgav härom året att han har 500-600 bolag” på olika platser i världen, adresserna pekar mot Singapore, Malta och Dubai. När han genomförde Nabil Bahouis övergång till saudiska Al-Ahli 2015 – efter vilken en faktura hittades i ett omfattande narkotikatillslag – gjorde han det med hjälp av ett brevlådeföretag i Skottland som i sin tur bildats av två andra brevlådeföretag registrerade i Belize, vilket DN avslöjade. Vem som är egentlig huvudman? Går inte att ta reda på. Det skotska företaget hade ”varit en samarbetspartner i flera affärer”, menade Cetinkaya.

– Det är inget konstigt med det företagets roll i affären alls, sa han till Aftonbladet.

När bevisbördan i Expressens granskning, vilket Cetinkaya nu föreslår, ska hängas upp på anställningsavtal eller banktransaktioner, passar det bra med en företagsform där sånt överhuvudtaget inte finns.

HCM är överallt – och ingenstans.

Det finns ingen gemensam verklighetsbild att utgå från

Det finns med andra ord ingen gemensam verklighetsbild att utgå ifrån.

Och även när det gör det blir svaren väldigt olika.

I granskningen från förra veckan redogörs till exempel för hur polisen pekat ut en 31-årig man som ingående i det kriminella nätverket Backagänget, senast i underrättelseuppgifter från 2017, men även tidigare. Mannen delade vid tidpunkten även lägenhet med en av nätverkets ledare.

Cetinkaya säger själv att 31-åringen ”bistår som jag har förstått det vissa utav spelarna som representeras utav min samarbetspartner (Jonathan Chalkias, reds anm) i Sverige, med mentorskap”.

I sin senaste intervju, den med Fotbollskanalen, upprepar han att 31-åringen ”har hjälpt min samarbetspartner Jonathan Chalkias”. När Fotbollskanalen poängterar att polisen pekat ut mannen som nätverkskriminell svarar Cetinkaya att ”ja, det stämmer”, innan två retoriska frågor upprepas, och inte för första gången:

”Vad är gängkriminaliteten i detta och vad har det med HCM och med mig att göra?”, frågar han.

Ingen har ifrågasatt hans förmåga att bring the cash

Från så väl Cetinkaya som kretsen kring honom har det kommit en flodvåg av inlägg om publiceringen den senaste veckan. 

”Vi välkomnar granskning” har inte varit det bärande temat.

Desto fler inspel har pekat i en annan riktning, ofta med fokus på Cetinkaya som person och allt gott han fört med sig. ”KEEP BRINGING THE CASH KING”, som en flitigt re-postad fru till en spelare avslutade ett inlägg.

Ingen har ifrågasatt Cetinkayas förmåga att bring the cash eller behöver tvivla på att spelarna gillar honom. Men det finns andra frågor, inklusive den senaste veckans uppgifter, som inte handlar om vem som ”sitter på tronen” eller vem som kan göra finast Gudfadern-kollage på Instagram, men vars svar förblir höljda i dunkel, utspädda i en grumlig värld av påståenden, muntliga avtal, verbala löften, retoriska frågor och skatteparadis. 

Hur man än vrider och vänder på det förblir den verkligheten ett problem, inte minst för fotbollen.