Gå direkt till sidans innehåll

Det här borde inte ha sänts...

Vill du dela med dig av information, bilder eller filmer? Så här enkelt skickar du dina tips till Expressen.

Du når oss direkt via krypterade gratisappar som Signal och WhatsApp, på Facebook eller via mejl och sms, telefon eller post. Vi betalar för nyhetsbilder och tips efter överenskommelse.

Din rätt att vara anonym är skyddad i lag.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Vill du skicka ett nyhetstips till Expressens redaktion via din mobiltelefon?

SMS:a till nummer 0790-643 643.


Har du tagit en bra bild eller video som du vill skicka till Expressen?

MMS:a den till nummer: 0790-643 643.


Har du ett nyhetstips, bilder eller video som du vill mejla?

Skicka till [email protected] 


Du kan också ringa oss. Expressens redaktion är alltid bemannad, 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år.

Ring Expressens tipslinje: 020-22 22 20 eller till Expressens växel på nummer 08-738 30 00.

Bor du i Sydsverige och har nyhetstips till oss, kan du ringa redaktionen hos vår sydsvenska edition Kvällsposten i Malmö. Du ringer: 040-602 01 00.


Bor du i Västsverige kan du i stället ringa vår västsvenska edition GT i Göteborg. Du når dem på: 031-725 90 00.


WhatsApp är en gratisapp för krypterade textmeddelanden, bilder och video.

Du kan också använda den för att ringa upp Expressens redaktion och du får då tala direkt med en av våra erfarna nyhetschefer. WhatsApp ägs av Facebook och sparar en del användaruppgifter.

Här är Expressens mobilnummer där du når oss på WhatsApp: 0736339623.


Ladda ner WhatsApp från Appstore och Google Play.


På Facebook når du vår redaktionen dygnet runt med nyhetstips.

Expressen är störst av de svenska medierna på den största sociala medier-plattformen, Facebook. Hitta oss på www.facebook.com/expressen. Välj "Meddelande" och skriv ditt tips.

Våra redaktörer tar emot dina uppgifter, det syns inte för övriga användare.


Har du fotoappen Instagram är det bara att söka upp Expressens officiella konto.

Skicka ditt tips, din bild eller video genom att gå in på Expressens profil och skicka ett direktmeddelande. Den funktionen hittar du vid de tre punkterna uppe i högra hörnet.

Ladda ner Instagram från Appstore och Google Play.


Signal är en app där du kommunicerar säkert och krypterat.

Du kan skicka textmeddelanden, bilder och filmer. Du kan ringa om du vill prata direkt med en av våra erfarna nyhetschefer. Inga användaruppgifter eller innehåll i meddelanden sparas av Signal.

Expressens mobilnummer på Signal: 0736339623.

Ladda ner Signal från Appstore och Google Play.


Vill du skicka ditt nyhetstips, eller kanske bilder och dokument, till Expressen med vanlig post?

Vår adress är Expressen, 105 16 Stockholm. Märk kuvertet "Nyhetsredaktionen".


Det här borde inte ha sänts...

När du skickar in en bild eller film ger du oss tillåtelse till publicering, i annat fall måste detta framgå i ditt mejl eller MMS. I ett nyhetsintensivt läge kan vi alltså komma att publicera materialet innan vi talat med dig.

Vi ersätter alltid publicerade nyhetsbilder och filmer. Ersättning utgår dock normalt inte vid återpublicering av redan använda bilder. Detsamma gäller för bilder inskickade i liverapporteringar och chattar. 


Det här borde inte ha sänts...

VAR INTE I VÄGEN
Om det är en dramatisk situation, tänk på att inte vara i vägen för räddningspersonal. Tänk också på den personliga integriteten. Du är först och främst medmänniska, därefter fotograf!


UPPTRÄD ETISKT OCH RESPEKTERA LAGEN

Precis som alla stora medier tar Expressen emot tips, bilder och filmer. Det material vi får in genomgår en kritisk nyhetsvärdering. I bedömningen ingår innehållet i bilderna/filmerna och uppgifterna, men också huruvida du uppträtt etiskt och inom lagens gränser.


NYHETSBILDER ÄR FÄRSKVARA

I ett nyhetsintensivt läge handlar det om minuter så skicka in din bild eller film direkt när den är färsk.


TA MÅNGA BILDER

Om det inte är en känslig situation, försök att gå nära motivet. Men tänk alltid på att visa hänsyn. Lika viktigt kan vara att komplettera med översiktsbilder, så betraktaren kan orientera sig i situationen. Helt enkelt, ta fler bilder av samma händelseförlopp.


SITUATIONEN ÄR VIKTIGAST

Även en bild eller film med en något sämre kvalitet kan vara av intresse om motivet är tillräckligt viktigt eller spännande.


SÅ JOBBAR EXPRESSEN MED NYHETSBILDER/FILMER

Att rapportera om nyheter är viktigt – och bilden är en självklar del av nyhetsbevakningen. Expressen rapporterar dagligen om olyckor, brott och andra dramatiska händelser. Och vi uppmanar alla våra läsare och tittare att bidra med läsarbilder/filmer. Därför är det viktigt att de tas på rätt sätt.

Expressen följer de pressetiska reglerna: ”Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn.”

Vår interna kvalitetspolicy understryker vikten av att ta hänsyn i samband med fotografering. Bland annat står det så här i Expressens kvalitetspolicy: ”Vid olycksfall fotograferar du om möjligt på avstånd av hänsyn till de skadade och räddningspersonal. Tänk på att ditt arbete med kameran kan uppfattas som provocerande av de inblandade. Arbeta med respekt, värdighet och empati på olycksplatser.”

När bilden eller filmen väl är tagen återstår ett arbete på redaktionen, där vi noga överväger vad som ska publiceras, vad som ska visas och inte. Vi är oerhört restriktiva med att visa bilder på skadade eller avlidna personer.