Gå direkt till sidans innehåll
Glenn Strömberg

Det här borde inte ha sänts...

Fotbollsexperten Glenn Strömberg har inte varit bosatt i Sverige på 40 år. 

Hans sätt att hålla kontakten med vännerna på hemmaplan har blivit genom travsporten och där är han minst sagt passionerad i upploppsstriderna. 

– Jag trodde att det var klart så då höll jag på att slå sönder rutan på Åby, säger han.

Glenn Strömberg har ett stort travintresse vid sidan av fotbollen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

– Nu tror jag att jag är nere på mellan 100-150 flygdagar per år, konstaterar Glenn Strömberg, före detta fotbollsspelare och numera välkänd expertkommentator i Viasat. 

Det har gått nästan exakt 40 år sedan han lämnade Sverige och IFK Göteborg för proffslivet utomlands med start i portugisiska Benfica innan han hamnade i Atalanta, klubben från staden Bergamo i Italien. 

Som pensionerad fotbollsspelare finns det mer tid för hans andra stora intresse: travsport. Travloppen på ATG-live håller 62-åringen sällskap på alla resor till och från olika fotbollsarenor och hjälper honom också att hålla kontakten med vännerna i Sverige. 

– Man kan alltid sätta på datorn i vilken lounge och på vilken flygplats som helst. Jag tillbringar ju väldigt mycket tid där. Du kan få upp sju-åtta lopp som går någonstans på lunchen, sen drar de i gång i Danmark vid fyratiden, sen kommer lopp från Sverige igen. Sen startar de i Norge någon timme efter. 

– I och med att jag reser så himla mycket så får du alltid den där väntetiden. Du måste vara där en och en halv eller två timmar innan på flygplatsen. Har du 150 flyg om året så har du i alla fall 50 som är försenade och 25-30 som är rejält försenade. Den tiden dödar man ganska lätt. 

Det här borde inte ha sänts...

Travintresset är inte något nytt för Glenn Strömberg. 

Det var hockeykillarna i Frölunda, tidigt 80-tal, som drog med honom och några andra unga spelare i blåvitt till travet. Torbjörn Nilsson och Stig ”Stickan” Fredriksson var de första att få tag på några bra hästar – och det inspirerade. 

– Jag hade tur. Min första häst var Bix Bay och den vann ju Europaderbyt för fyraåringar i Rom och var tvåa i svenska derbyt. Vi hade en vansinnig tur. Det var jag, en hockeykille och hans kompis som var med på den. 

Minnena med Bix Bay är många. Strömberg och Tomas Brolin försökte jobba in derbysegern men då fick hästen se sig slagen av Queen L. Även i Kungapokalen blev det en andraplats. 

– Jag trodde att det var klart så då höll jag på att slå sönder rutan på Åby när vi satt där. Jag bara skrek - ”ja - ja - ja” - då fick man lära sig att aldrig ta ut segern i förskott. 

– Jag kommer ihåg att det var en häst som hette Bowspirit som kom loss från fjärde utvändigt i sista kurvan, gick ut och hann fram precis på linjen. Han satt i dödens och han var ruskigt bra och knäckte allt, men det kom en liten smygkörare.

Det här borde inte ha sänts...

Segern i Europaderbyt gladde dock fler än bara Glenn Strömberg och de andra delägarna. Han fick nämligen hela sitt lag att spela på hästen. 

– Jag hade hjälpt massören, lite materialförvaltare och lagt en slant för dem också. Den stod i nästan fem gånger, säger Glenn Strömberg och minns tillbaka. 

– Vi stannade bussen, vi skulle möta Parma borta, men jag var tvungen att se det här loppet så vi blev tvungna att stanna till på en autogrill längs vägen. Annars gick det inte att titta på tv:n när man körde. Det var inget snack, de fick stanna en halvtimme och vänta. 

Med varvet kvar kunde Bix Bay ha gått ut men kusken valde att sitta kvar. Glenn meddelade sina kamrater att han trodde att den manövern kostade dem segern. 

– Men så får han luckan 75 meter kvar och skjuter till! Han vinner väldigt klart till slut. Hela bussen gungade. Materialförvaltaren och de hade det inte så bra ställt men de fick nästa en hel månadslön extra. Alla kommer ihåg det, träffar man någon från den gamla tiden säger de ”kommer du ihåg när vi tittade på din häst och vi fick så mycket pengar att vi kunde köpa julklappar?!”.

Det här borde inte ha sänts...

Framgångarna som hästägare har senare fortsatt med hästar som bland annat Ivory di Quattro och Tobin Kronos. Den sistnämnda stod för en förstaklassig prestation i Europaderbyt och blev knappt slagen av Readly Express som senare vann Prix d'Amérique.

I dag är Tobin Kronos avelshingst och det har varit gynnsamt. 

– Den har ju hjälpt oss alla delägare under tre år för då var den ju fulltecknad i Sverige och hade även ett par till i Europa. Han täckte hela verksamheten under tre år. Nu gäller det att det smäller till och att det kommer fram några stjärnor så att det fortsätter. Det ser man efter ett tag, intresset blir ju mindre eller större när två- och treåringarna kommer ut och startar. 

Nu hoppas Glenn Strömberg på nya stjärnhästar. Han berättar att han är med som delägare i drygt tio hästar och det finns några som sticker ut. En som han hoppas lite extra på är tvååriga Baron D.Sox som för tillfället står hos Sandra Luomala innan hästen ska placeras i träning hos stortränaren Daniel Redén. 

– Jag har haft tur och ägt hästar med bra personer med stor kunnighet om stamtavlor och så vidare. De har hittat bra hästar. Jag har lite mindre tid för det, jag gillar mest tävlingsbiten och sen så har jag som du förstår många andra järn i elden. 

Det här borde inte ha sänts...

Men travsporten är också så mycket mer än själva tävlandet för Glenn Strömberg. 

– Eftersom att jag flyttade 1982 och sedan har bott utomlands i fyrtio år så blir det också en väldig gemenskap i Sverige och med sina kompisar. De första åren fanns inte sociala medier på samma sätt men då kunde man ändå snacka om trav och ta ut lite spel på helgerna. Det blev en kontakt med allt hemma och en väldigt social bit. 

Precis som hos alla hästägare är hans förhoppningar störst när hästarna köps in som ettåringar, sedan är det bara att hoppas att någon blommar ut och blir en stjärnhäst. 

– Det finns så mycket delägare som lever för passionen och gemenskapen. De kanske inte alltid får fram stjärnan men det finns så mycket annat att prata om i veckorna och under middagarna när man är i städerna de är i och kan träffas. Det är viktigt att hitta någon topphäst då och då, annars är det för dyrt att hålla på men samtidigt betyder den gemenskapen också väldigt mycket för mig. 

Italien är en välkänd travnation men enligt Glenn Strömberg går det inte att jämföra med travintresset som finns i Sverige. När han är ute och reser får han ofta förklara hur stor sporten är på hemmaplan. 

– Travet är ju en stor sport i Sverige men de har svårt att förstå det i många andra länder, pratar man med andra i övriga Europa så är det inte alls samma intresse. 

Det här borde inte ha sänts...

Expertkommentatorns erfarenhet av hästhållning i sig är begränsad. Han har en stor respekt för hästar men har kört ett antal gånger. 

Största bedriften hittills är när han körde ett uppvisningslopp med en ponnytravare. Då tappade han snopet segern när han släppte tömmarna för att vinka till publiken. 

– Jag höll ju inte ordenligt i tömmarna, jag gjorde bort mig totalt! 

Kuskinsatserna framöver lär bli få – men han har flera lopp kvar att vinna som hästägare. 

Vilket lopp drömmer du om att vinna? 

– Jag ser att alla får den frågan. Jag tycker ju att Vincennes är en helt otrolig bana när det är fullsatt och det är folk där. Det måste vara Prix d'Amérique. 

– Det loppet känns som ett mastondontlopp där allt måste falla på plats. Formen på hästen, kusken måste göra allt rätt och det får inte bli det minsta strul på vägen. Och det kan bli mycket strul för de kör i halvspår hela tiden där. Skulle man vinna ett sånt lopp där, då är det en sådan dag när kulmen är nådd och allt har suttit på plats just de minuterna.

Då blir det fest?

– Då blir det fest, det kan jag lova dig. 


Det här borde inte ha sänts...

Vad tror du kommer att bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?


– Jag är lite part i målet men på något vis måste det finnas tillräckligt med prispengar för att hästägarna ska fortsätta kunna ha den här passionen. Det är ingen verksamhet man går rätt in i för att tjäna pengar på. Då så fall finns det mängder av andra verksamheter att gå in i så det här tror jag är väldigt viktigt. 


– Vi har väldigt bra tränare, väldigt bra hästar och väldigt bra kuskar i Sverige. Men vi måste ha hästägare också. Så enkelt är det. Jag är part i målet men jag tror att mängder av tränare och även kuskar håller med. På något vis måste man se till att man i alla fall inte går så mycket back på det. 


– Sen är det väl också så att man måste hitta på så mycket event som det bara går på travbanorna. Jag kan inte berätta vad det skulle kunna vara men det behövs väl någon sorts kommitté som sitter och försöker komma på det. 


– På de lite mindre banorna som har något storlopp om året, då är det ju fest på den dagen. Då är det ju som en toppmatch. Då är det fest och glädje. Det är ju så att travbanorna avfolkats, man kan se allt på tv i lugn och ro och spela hemifrån. Det här är något som det behövs tittas på.

– Det gör väldigt mycket för en sport som har mycket folk på plats live. Det kan vi bara se på fotbollen, en tom arena är inte alls lika kul. 


Vilken häst har betytt mest för dig hittills? 


– De betyder alla jättemycket men det måste ändå vara Bix Bay. Det var då allt startade, att man får en sådan kanon, vi fick uppleva så mycket.


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?


– När jag väl varit på plats så är det Europaderbyt på Vincennes när vi fick stryk. Det var regnigt och skitigt och så vi fick stryk med ett huvud. Det såg ut som att han skulle klara det. Men den andraplatsen, det var ett sådant lopp hela vägen och två otroliga hästar (Tobin Kronos och Readly Express). Det var nog den största upplevelsen på plats.