Det här borde inte ha sänts...

Autentiskt – med skandinavisk ton – var parollen när inredaren Louise Sköld inredde sin lägenhet i Palma. På hennes takterrass är den mallorkinska solen och doften av havet närmast berusande. Här är det lätt att leva!

ARTIKELN I KORTHET

• Inredaren Louise Sköld bor i en townhouseliknande treplansvåning i Palma, med tre trappor och två uteplatser.

Mäklaren varnade henne för lägenhetens slitna skick, men Louise lät sig inte avskräckas.

Lägenheten är inredd med textil och olika höjder som skapar vackra kontraster, och har en autentisk skandinavisk ton.

• Nu stortrivs hon i lägenheten där hon har en fantastisk utsikt från den vackra takterrassen.

Efter ett besök hos en nära vän som bosatt sig i en bergsby på Mallorca, bestämde sig inredaren Louise Sköld för att det blivit dags att själv hitta något liknande på ön.

– Jag åkte från by till by och tittade på olika alternativ, men kom fram till att jag ville satsa på något inne i Palma för att vara i kontakt med folklivet. Det skulle ha blivit väldigt ensligt och ensamt att bo som ensamstående i en liten by, hur vacker och drömlik den än är, förklarar Louise.

Louise Sköld njuter av den behagliga värmen i eftermiddagssolen på sin terrass med rottingmöbler från Artwood. Blåvit kruka och hästskulptur från Annuzza.
Louise Sköld njuter av den behagliga värmen i eftermiddagssolen på sin terrass med rottingmöbler från Artwood. Blåvit kruka och hästskulptur från Annuzza. Foto: Anne Nyblaeus
Matplatsen på den femton kvadratmeter stora terrassen har korgstolar från Artwood, bekväma nog för en helkväll under stjärnorna.
Matplatsen på den femton kvadratmeter stora terrassen har korgstolar från Artwood, bekväma nog för en helkväll under stjärnorna. Foto: Anne Nyblaeus
Keramiken med ojämna former är av sydafrikanskt ursprung och gjord i ett projekt där förtjänsten från försäljningen gick till välgörenhet.
Keramiken med ojämna former är av sydafrikanskt ursprung och gjord i ett projekt där förtjänsten från försäljningen gick till välgörenhet. Foto: Anne Nyblaeus

Det här borde inte ha sänts...

Till sist dök en etagelägenhet på 80 kvadratmeter upp i det trendiga området Santa Catalina – tidigare en fattig del av Palma där Mallorcas fiskare bodde, men nu rik på kultur, barer och restauranger. Mäklaren varnade för att den varit till salu länge eftersom den var i riktigt sjavigt skick. Golven var spruckna och lägenheten gav ett rakt igenom deppigt intryck. Men det var inget som avskräckte Louise, snarare tvärtom.

– Som inredare ser man med andra glasögon på en lägenhet som har renoveringsbehov, säger Louise. Det viktiga är att grunden och läget är bra, att boytan är den rätta och att det finns möjligheter till mycket ljusinsläpp. Jag är van vid renoveringar och vet vad som krävs.

Som inredare ser man med andra glasögon på en lägenhet som har renoveringsbehov

Den lilla treplanslägenheten – som Louise inte kunde motstå – påminner om ett townhouse. En lång smal trappa leder upp från gatan till entrén. Väl inne välkomnar en minimal hall med en mellanvägg som skiljer av mot det enkla köket, som fått en ytlig uppfräschning men har den autentiska känslan intakt.

– Jag satte upp enkla trähyllplan och köpte ett gammalt skåp i lantlig stil där jag förvarar glas och porslin. Det jag älskar mest med köket är det vackert mönstrade golvet och glasdörrarna som leder ut till balkongen där jag sitter på morgonen med en kaffe och läser tidningen.

Badrummet ligger vid entrén och har fått nytt dörrglas i rött och grönt som ger en personlig touch åt det lilla utrymmet.

Den lilla hallen har ett mönstrat stengolv som är original, liksom stentrappan som leder upp till matsalen.
Den lilla hallen har ett mönstrat stengolv som är original, liksom stentrappan som leder upp till matsalen. Foto: Anne Nyblaeus
En gnutta dramatik är Louises melodi. Tavlan av Jan Axelsson bidrar med det önskvärda uttrycket i matsalen som har plats för många gäster kring bordet. Pardörrarna vetter mot en liten halvtrappa som leder ner till köket och hallen på entréplan.
En gnutta dramatik är Louises melodi. Tavlan av Jan Axelsson bidrar med det önskvärda uttrycket i matsalen som har plats för många gäster kring bordet. Pardörrarna vetter mot en liten halvtrappa som leder ner till köket och hallen på entréplan. Foto: Anne Nyblaeus
Enkla, rustika hyllor i köket ger plats åt tallrikar och muggar från Mateus.
Enkla, rustika hyllor i köket ger plats åt tallrikar och muggar från Mateus. Foto: Anne Nyblaeus
Från köket kommer man ut på en liten balkong, där Louise brukar börja dagen med kaffe.
Från köket kommer man ut på en liten balkong, där Louise brukar börja dagen med kaffe. Foto: Anne Nyblaeus
Badrumsdörrarna har piffats upp med färgat glas som släpper igenom ljus men samtidigt skärmar av.
Badrumsdörrarna har piffats upp med färgat glas som släpper igenom ljus men samtidigt skärmar av. Foto: Anne Nyblaeus

Det här borde inte ha sänts...

På nästa våningsplan och bakom två franska glasdörrar ligger det stora huvudrummet, och efter ytterligare två vackert välvda dubbeldörrar ligger sovrummet. Mellanrummet, som har fyra meter upp till takbjälkarna, använder Louise som matsal.

– Matsalen är ett viktigt socialt rum för mig. Ett generöst bord och sköna stolar med bomullsöverdrag som är lätta att tvätta var a och o när jag planerade rummet. Jag älskar att skapa dramatik i inredningen och har använt mig av varma medelhavstoner med jordiga färger som tas upp i både matta och konst på väggarna, berättar Louise.

Jag älskar att skapa dramatik i inredningen

Sovrummet har en mer asketisk känsla, möblerna är få men textilierna desto själfullare.

– Kelimmattan blir ett viktigt inslag i rummet som dessutom skapar kontrast. Jag tycker om att bygga upp miljöer med textilier och att inreda i olika höjder för att skapa former och perspektiv som kontrasterar mot varandra.

Från matsalen leder två trappor – en nygjord och en gammal originaltrappa i mönstrat bränt kakel – upp till det tredje våningsplanet där vardagsrum och terrass bjuder på utsikt mot stadens takåsar och Medelhavet.

Från matsalen, belägen en våning upp från entrén, leder en valvliknande dörröppning in till sovrummet. Kimonon köptes i en antikaffär i Stockholm.
Från matsalen, belägen en våning upp från entrén, leder en valvliknande dörröppning in till sovrummet. Kimonon köptes i en antikaffär i Stockholm. Foto: Anne Nyblaeus
Lampan i sovrumstaket kommer från en antikhandel i Stockholm, överkastet är från Annuzza. Mattan köptes i Hongkong, där Louise tidigare bott.
Lampan i sovrumstaket kommer från en antikhandel i Stockholm, överkastet är från Annuzza. Mattan köptes i Hongkong, där Louise tidigare bott. Foto: Anne Nyblaeus
Silverljusstakarna och bonbonjären på fot är köpta på Kamelo och under olika resor till Indien. ”Jag tycker om silver, det är vackert när det blingar till på matbordet.”
Silverljusstakarna och bonbonjären på fot är köpta på Kamelo och under olika resor till Indien. ”Jag tycker om silver, det är vackert när det blingar till på matbordet.” Foto: Anne Nyblaeus
Brända toner och krispigt vitt. Trappan med mönstrade terrakottaplattor är original och leder upp till ett litet tv-rum på översta våningen.
Brända toner och krispigt vitt. Trappan med mönstrade terrakottaplattor är original och leder upp till ett litet tv-rum på översta våningen. Foto: Anne Nyblaeus
En bekväm tv-hörna med bord från Annuzza och lampa från Hantverket. Bubbelvas köpt på Marketplace. Konstcollage av Jan Axelsson.
En bekväm tv-hörna med bord från Annuzza och lampa från Hantverket. Bubbelvas köpt på Marketplace. Konstcollage av Jan Axelsson. Foto: Anne Nyblaeus
Från tv-rummet på översta våningsplanet kommer man ut på terrassen, där Louises cockerpoo Charlie vilar sig i soffan.
Från tv-rummet på översta våningsplanet kommer man ut på terrassen, där Louises cockerpoo Charlie vilar sig i soffan. Foto: Anne Nyblaeus

Det här borde inte ha sänts...

Det var viktigt för Louise med en noggrann renovering. Terrassen hade stora sprickor och fick göras om från grunden. Alla fönster är utbytta mot nya som specialtillverkats av lokala hantverkare. Plastgolven lät Louise riva bort och ersätta med ljust laserade trägolv som ger hennes mallorkinska hem en lätt skandinavisk ton. Det tog några månader att få ihop renoveringen, och Louise fick hjälp av en projektledare som tog vid när hon själv var i Sverige. För en person som brinner för inredning var det naturligtvis värt alla ansträngningar att skapa de miljöer hon vill leva i.

Jag drömde om inredningen!

– Jag drömde om inredningen! Jag gjorde en lista på allt, och beställde genom mina leverantörer, och när renoveringen i Santa Catalina var klar, beställde jag en transport som körde ner precis varenda pinal till Palma. Svårast att få in i lägenheten var soffor och sängar som fick vinschas upp via den lilla balkongen på övervåningen, berättar Louise.

Louise arbetar numera med inredningsuppdrag på Mallorca och tycker att hon lever precis det liv hon önskar.

– Jag stiger upp tidigt på morgonen, tar en morgonpromenad längs vattnet och sedan sätter jag mig på något kafé vid vattenbrynet för att äta frukost och njuta av ljuset, värmen och folklivet. Jag älskar min vardag och mitt liv i Spanien, här är en internationell atmosfär där folk tittar en i ögonen och ler när man möts på gatan.